martes, 27 de noviembre de 2012

jueves, 1 de noviembre de 2012

11/11/2012 SANTA LLÚCIA (Alcossebre)

Aquest cop anirem a l’ermita de Santa Llúcia i Sant Benet a Alcossebre, pujant pel Barranc de la Carrera. Després passarem per Torre Ebrí, Campanillas, el Coll de la Palma i el Castell de Xivert.

La durada es d’uns 20 km i de dificultat mitjana

L’ermita de Santa Llúcia se situa a 312 m. sobre el nivell de la mar, en la que es coneix com muntanya de San Benet. Data de finals del segle XVII i presenta una estructura simple amb una nau de volta de canó i contraforts. És d’estil barroc valencià.

La part posterior de l’ermita pogué ser una torre més de la xarxa de torres de vigilància costera que funcionaven als segles XV – XVI; de fet, des d’aquí es divisen perfectament las illes Columbretes, el Prat de Cabanes -Torreblanca, el Desert de las Palmes, las Agulles de Santa Àgueda i en la distància, els dies clars, el cap de Sant Antonio a Alacant.


L’ermita te adossat un edifici, antic hostal amb habitacions per als pelegrins, quadres per a les cavalleries i dos pous a la plaça que donen idea de las romeries que se feien antigament. A l’ermita es pujava l’11 de juny per San Benet, i el 13 de desembre per Santa Llúcia, celebració que continua vigent i que congrega a fidels dels voltants, celebrant en el seu nom una romeria, missa i processó.

La Torre Ebrí està situada a 496 m. sobre el nivell del mar, just al vessant de la Serra d'Irta davant del Mediterrani. La situació geogràfica de la torre no respon al pur atzar sinó al minuciós estudi de l'orografia de les nostres costes, ja que, per exemple, des d'ací i en dies clars la vista arriba fins al delta de l'Ebre.

Va ser construïda per protegir la població del desembarcament i atac, per la costa, dels pirates barbarescos i turcs.

És de planta circular, de 5,5 metres de diàmetre i 8,5 metres d'alçària. La planta baixa es destinava als cavalls i la superior era la vivenda dels guàrdies. La porta de dalt, d'accés exterior per una escala de mà, està protegida per una mènsula

El Castell de Xivert és d'origen musulmà, de final del segle XI i principi del XII, però després de la conquesta cristiana, comandada per l'ordre del Temple, s'hi van fer diverses modificacions que avui en dia encara es poden veure, com per exemple la separació el castell i del poblat mitjançant una muralla, les imponents muralles de carreus i les torres circulars bessones.
Se suposa que va ser ací on es va firmar la carta de rendició dels musulmans davant dels cristians, el 1234, i finalment, l'any 1609, després de l'expulsió dels moriscos, va ser definitivament abandonat.



Informació i inscripcions:

Dimecres, 7 de novembre, a les 22:00 a la seu del grup ( sala 1 del Casal Municipal).
Preu: 9 € (inclou assegurança de muntanya)
Pàgina web: http://xiruca-benicarlo.blogspot.com

No oblideu portar sempre calçat apropiat, impermeable, gorra, aigua, esmorzar i dinar.
El Centre Excursionista Xiruca no es fa responsable dels possibles danys que puguen sofrir els participants.