miércoles, 28 de marzo de 2012

15 d'Abril. Penyagolosa

El Penyagolosa és una muntanya del macis que porta el seu nom, a la província de Castelló (España). Pertany al Sistema Ibèric i és el cim més alt de la província de Castelló i el segon més alt del Pais Valencià, únicament superat pel Cerro Calderón (1.839 m) al Racó d’Ademús. El seu nom, com senyalà Joan Fuster, pot tenir dos orígens: Peña golosa i Penya colosa o colossal, sent aquest darrer el més probable.


Es tracta d’un elevat i ben conservat nucli muntanyós del Sistema Ibèric. Culmina als 1.813m al cim del Penyagolosa, des d’on es domine un immens panorama sobre les comarques castellonenques i les veïnes terres Aragó. El Santuari de Sant Joan de Penyagolosa –important destinació de romeries- i extensos boscos de pi negral, pi albar, roure, etc, composen aquest magnífic paratge. L’accés al macis pot fer-se per les localitats de Villahermosa del Rio o Vistabella.

La ruta que hem triat per a pujar al Penyagolosa és la tradicional des del Santuari de Sant Joan de Penyagolosa pujant pel Barranc de la Pegunta.

Deixarem els cotxes a l’Ermita (1.300 m) i començarem la pujada, primer per la pista forestal fins arribar a la desviació del Barranc de la Pegunta. Els 4 km de la senda del Barranc de la Pegunta transcorren entre pins i altres espècies vegetals sent tot els seu recorregut una microreserva de flora. Realment aquest és la part més bonica de l’excursió. A l’estiu esta sec, si be es pot trobar aigua a la Font de la Pegunta.
Arribarem al Pla del Corralico (1.510 m) i iniciarem la part mes dura de l’ascensió.
El Pla del Corralico es pròpiament la base de la pujada final al cim. Els que pugen en cotxe per la pista forestal solen deixar allí els cotxes. Des d’aquí surt la senda de pujada al cim. Es tracta d’un sender clarament definit i de pendent sostingut. A pesar de la pendent es puja bé, zigzaguejant contínuament. Els que estiguen ben preparats físicament arribaran al cim en menys d’una hora. Les vistes son espectaculars i si el temps acompanya podrem veure, en dies clars, el Delta de l’Ebre i les Illes Columbretes.


Els descens el farem pel barranc de la Texara, per a fer així una ruta circular. Aquesta variant, a més d’allargar la ruta un parell de kilòmetres ens permetrà apropar-nos a veure la nevera de neu que hi ha a aquest paratje.

Informació d’interès general:
• Començarem a caminar al Santuari de Sant Joan del Penyagolosa.
• Dificultat: ALTA - MITJA (par a persones amb una preparació física normal).
• Distancia: 9 - 10 kilòmetres. La midat en sentit ascendent. Es puja un desnivell de uns 500 metros en 4 o 5 kilòmetres (en l’últim tram son una mica durs si no s’està acostumat).
• Desnivell no acumulat que salvarem: uns 500 metros.
• Desnivell Acumulat Positivo: 600 metros aproximadament
• Opció en pujar el Barranc de la Pegunta de quedar-se descansant i gaudint del paisatge al Pla del Corralico.

Per apuntar-se i més informació, com sempre, el dimecres 11 d'abril, a les 22:00 a la seu del grup ( sala 1 del Casal Municipal).



domingo, 25 de marzo de 2012

ROGATIVA DE VALLIBONA A PENA-ROJA DE TASTAVINS


Els Ajuntaments de Pena-roja de Tastavins i Vallibona es troben immersos en els preparatius de la Rogativa de Vallibona a la Mare de Déu de la Font de Pena-Roja de Tastavins, que es realitzarà el proper 19 de maig de 2012.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Vallibona obre el termini d’inscripcions per a aquelles persones interessades en fer el recorregut a peu de la rogativa, i participar de l’esmorzar al Mas de Prades i el dinar a Coratxà.
Així doncs, les inscripcions es faran efectives fent un ingrés de 12 € al número de compte 3082 1030 98 1004379929, indicant en el concepte “Rogativa + nom i cognoms” i remetent el full d’inscripció degudament emplenat a l’adreça de correu electrònic ajuntamentvallibona@gmail.com o al fax 964172020.

miércoles, 14 de marzo de 2012

25/03/2012 Castell de Montornés (Benicàssim)

Per al proper 25 de març Dora ens està preparant una sortida per a compensar els excessos de Falles. La durada és de uns 20 km i la dificultat mitjana-alta. Per tal d’apuntar-se cal anar al casal el dimecres 21 de març a partir de les 22 h.

Anirem al Castell de Montornés, a Benicàssim, que va estar construït al segle X, en plena època de dominació musulmana, sobre restes d'origen romà. Se situa sobre un escarpat cim a la serra del Desert de les Palmes, a 4 quilòmetres de la població i a una altura de 500 m en situació estratègica per a la defensa de la zona, dominant un gran espai marítim entre les desembocadures del Coves i del Millars. Va restar habitat fins a finals del segle XV.


Ha estat testimoni mut de fets com el possible encontre entre el Rei Pere I d’Aragò i el invicte cavaller Rodrigo Diaz de Vivar, el Cid Campeador, als voltants de l’any 1094. Posteriorment va tornar a cauré en mans sarracenes fins que fou conquerit definitivament per Jaume I al 1242, per a passar a mans de nobles cristians.